humant papillomavirus

humant papillomavirus molekyle

Papillomavirusinfektion (humant papillomavirus, papillomavirus) er en onkogen sygdom, der viser sig i form af papillære formationer (vorter, vorter) på menneskelig hud eller i kønsområdet. Både mænd og kvinder er næsten lige modtagelige for virussen.

Det er værd at bemærke, at en infektion af denne type kan indikere dannelsen af en ondartet tumor. I dag er mere end 100 arter af denne virus kendt i medicin. Omkring 30 af dem påvirker kun de kvindelige kønsorganer.

Verdenssundhedsorganisationen undersøgte HPV - det humane papillomavirus kaldes så kort og fandt ud af, at mere end 60% af jordens befolkning er inficeret med det. Desuden er nogle af dem kun bærere, mens det i andre viser sig i form af papillomatose af huden, slimhinderne, men i nogle tilfælde forårsager det humane papillomavirus celledegeneration og kræft.

Ætiologi

Omkring 60 % af verdens befolkning er potentielle bærere af human papillomavirusinfektion. I de fleste tilfælde overføres virussen fra en syg til en rask person. Derudover er de provokerende faktorer følgende:

 • begyndelsen af seksuel aktivitet i en tidlig alder;
 • ubeskyttet sex, hyppig ændring af seksuelle partnere;
 • kronisk betændelse i kønsområdet, infektionssygdomme i det genitourinære system;
 • hyppige aborter;
 • svag immunitet;
 • alkohol misbrug;
 • manglende overholdelse af reglerne for personlig hygiejne.

Som lægepraksis viser, er kvinder i hovedrisikogruppen. Sandsynligheden for at "få" en sådan sygdom er ret høj hos mennesker i aldersgruppen 20-45 år. Det vil sige dem, der fører et aktivt sexliv.

Generelle symptomer

Symptomer på denne type infektion afhænger af, hvad der præcist var den provokerende faktor. Sygdommen har ikke et eneste klinisk billede. Imidlertid kan følgende symptomer skelnes:

 • dannelsen af vorter;
 • irritation af huden i kønsområdet;
 • ubehag under samleje;
 • rødme og delvis kløe.

Samtidig er det værd at bemærke, at symptomer i form af hudirritation og kløe kan indikere en anden sygdom. Derfor er selvmedicinering under alle omstændigheder ikke det værd. Med sådanne symptomer er det bedre at straks konsultere en hudlæge.

Vorter optræder oftest følgende steder:

 • på huden af håndflader, såler;
 • i kønsområdet;
 • i mundhulen.

I mere alvorlige tilfælde kan denne type infektion udvikle sig i livmoderhalsen, blæren og skeden. Den eneste måde at slippe af med vorter er gennem operation. Human papillomavirusinfektion hos kvinder kan føre til livmoderhalskræft. Som for mænd observeres den onkogene faktor meget sjældnere.

Det er også værd at bemærke, at i de første udviklingsstadier giver en lidelse af denne type symptomer praktisk talt ikke. Dette er, hvad der ofte fører til en onkogen risikofaktor for infektion.

Patogenese

Infektion med virussen er kun mulig, hvis en sund person har mikrotrauma i kønsorganerne. I dette tilfælde kommer papillomaviruset ind i kroppen af en sund person og begynder at udvikle sig.

Inkubationsperioden for en onkogen type virus kan vare fra flere måneder til flere år, uden at den viser nogen symptomer. Med andre ord kan en allerede inficeret person være en bærer og ikke være opmærksom på det.

HPV hos kvinder

Som allerede nævnt er kvinder i alderen 20-45 mest modtagelige for virussen. Men her er det værd at bemærke, at i hovedrisikogruppen er dem, der ofte skifter seksuelle partnere og har ubeskyttet sex.

Denne type infektion hos kvinder er opdelt i følgende grupper:

 • høj onkogenicitet;
 • lav onkogenicitet;
 • ikke-onkogen type.

Den farligste for kvinders sundhed er en infektion af en høj type onkogenicitet. Næsten altid fører det til kræft - en ondartet tumor, livmoderhalskræft. Risikoen for en sådan udvikling af patologi er 90%. Situationen forværres af det faktum, at sygdommen i de tidlige udviklingsstadier ikke viser symptomer. Af og til kan der forekomme små vorter på håndflader og såler.

Med en type infektion med høj onkogenicitet dannes vorter. Disse er formationer, der ligner vorter, men med takkede kanter. Sådanne formationer kan forekomme i skeden, anus, i perineum. Nogle gange kan vorter tage form af bobler med væske, som til sidst brister og afgiver en ubehagelig lugt.

En høj type HPV-infektion kan også forårsage kræft i skeden og vulvaen. I mere sjældne kliniske tilfælde er kræft i nasopharynx mulig. Det skal bemærkes, at det er næsten umuligt fuldstændigt at helbrede en høj form for HPV-onkogenicitet.

papillomavirus hos mænd

Papillomavirusinfektion hos mænd kan forekomme uden symptomer. Det er værd at bemærke, at i hovedrisikogruppen har mænd, der ofte skifter seksualpartner, ubeskyttet sex.

Patologiske formationer er lokaliseret på sådanne steder:

 • på hovedet og skaftet af penis;
 • på huden af pungen;
 • i mellemkødet;
 • på slimhinden.

Sådanne formationer kan grupperes. Som regel forårsager de ikke kløe og andre ubehagelige fornemmelser. Meget sjældent kan de kun være ledsaget af kløe eller svie under samleje.

En virus af denne type hos mænd kan tage form af høj onkogenicitet. Dette fører til kræft i kønsorganerne. Men hvis du starter behandlingen til tiden, minimeres risikoen for onkogene sygdomme. Vorter, der er forårsaget af HPV-virus, fjernes kirurgisk eller med specielle kemiske opløsninger. Undervejs ordineres antivirale lægemidler. Derfor kan det i de tidlige stadier af udviklingen af denne type lidelse hos mænd elimineres fuldstændigt.

humant papillomavirus hos kvinder og mænd

Diagnostik

Diagnose af HPV-infektion består af flere stadier. I første omgang foretages en undersøgelse hos en læge og afklaring af anamnesen. Hvis sygdommen er mistænkt hos kvinder, skal den primære undersøgelse udføres af en gynækolog. Derefter kan følgende tests ordineres:

 • vaginal skrabning;
 • biopsi af det vaginale væv;
 • PCR analyse.

Sidstnævnte gør det muligt ikke kun at fastslå diagnosen nøjagtigt, men også at bestemme årsagen til udviklingen af den patologiske proces, dens form for udvikling. Hvis der er risiko for at udvikle en onkologisk sygdom, er der desuden ordineret en generel og biokemisk blodprøve, instrumentelle forskningsmetoder.

Kolposkopi er obligatorisk, hvis der er mistanke om HPV-infektion. Dette er en undersøgelse af livmoderhalsen for at identificere dybe patologiske forandringer.

Hvad angår mænd, har diagnosen omtrent det samme billede. Efter undersøgelse hos urolog eller kirurg gives en henvisning til undersøgelse.

Kun i henhold til resultaterne af diagnosen kan en kompetent læge ordinere det korrekte behandlingsforløb. Jo tidligere sygdommen diagnosticeres, jo lavere er risikoen for komplikationer.

Behandling

I øjeblikket er der ingen medicin i medicin, der målrettet kan ødelægge HPV-virussen. Derfor er behandlingen kompleks. Ikke kun sygdommens form tages i betragtning, men også årsagen til dens forekomst. Det er også værd at bemærke, at en person, der har været syg eller er syg med HPV-virus, bør regelmæssigt undersøges af den behandlende læge. Det er kun muligt at helbrede papillomavirus fuldstændigt i de tidlige stadier. Under alle omstændigheder er risikoen for at udvikle kræft eller dannelsen af en ondartet tumor altid der. At undgå virussen er nemmere end at slippe af med den.

Behandling af papillomavirusinfektion kan betinget opdeles i følgende faser:

 • fjernelse af vorter eller vorter;
 • lægemiddelbehandling for at forhindre nye formationer;
 • terapi rettet mod at styrke immunforsvaret.

Det skal tages i betragtning, at et sådant behandlingsprogram kun er anvendeligt, hvis der ikke er risiko for at udvikle en ondartet tumor eller seksuelt overførte infektioner. Hvis sidstnævnte bekræftes, omfatter behandlingsprogrammet lægemidler til at eliminere den underliggende sygdom. Antivirale lægemidler bruges under alle omstændigheder. I de fleste tilfælde ordineres bredspektrede lægemidler. Imidlertid udelukker brugen af sådanne lægemidler ikke tilbagefald af sygdommen.

Det er meget sværere at helbrede HPV-virussen, hvis den er blevet kronisk og har en høj onkogen faktor. I dette tilfælde er yderligere test ordineret, og kemoterapi anvendes.

Behandling af det humane papillomavirus er kun mulig af en kompetent specialist. Selvmedicinering er uacceptabel her, da HPV-virus er anerkendt som onkogen. Derfor er det i de fleste tilfælde ret svært at helbrede det. Selv kirurgisk fjernelse af kønsvorter eller vorter udelukker ikke deres gendannelse.

Hvordan man behandler papillomavirus korrekt, kan kun en specialist sige. Brugen af folkemedicin til at helbrede HPV er ikke nok. Derfor, hvis symptomer på sygdommen opdages, bør du straks søge kompetent lægehjælp.

Forebyggelse

En af de mest effektive forebyggende foranstaltninger er vaccination mod virussen. Dette gør det muligt at forhindre udviklingen i kroppen af ikke kun HPV-infektion, men også livmoderhalskræft. Derudover skal følgende regler følges:

 • kun beskyttet sex;
 • styrkelse af immunsystemet;
 • regelmæssig undersøgelse af en gynækolog eller urolog;
 • personlig hygiejne.

Du skal nøje overvåge dit helbred, misbrug ikke alkohol, rygning. Hvad angår intimt liv, bør hyppige skift af seksuelle partnere om muligt udelukkes. Med symptomer bør du straks konsultere en læge og ikke selvmedicinere.